Wells of Joy - Blantyre

 

MISSIE EN DOEL

Wells of Joy is in het jaar 2000 als Malawiaans initiatief van start gegaan als reactie op de verwoestende effecten van de AIDS-epidemie. Inmiddels is het programma flink uitgegroeid en werken we met een team van zo’n 20 vrijwilligers vanuit 2 centrums in 17 dorpen aan de rand van Blantyre. Eind 2019 verlenen we actief hulp aan 500 families.

 

Missie
Vanuit de boodschap van Gods liefde en mededogen ondersteuning te geven aan kwetsbare groepen zoals weeskinderen en weduwen, gehandicapten en chronisch zieken (meestal HIV/AIDS patiënten).  

 

Doel
Ons doel is het bieden van zorg aan kwetsbare groepen met een speciale focus op HIV/AIDS-patiënten en weeskinderen. Dit wordt gedaan door het bieden van thuiszorg, medicijnen, goede voeding en dagopvang voor weeskinderen. Daarnaast kunnen naaste familieleden van chronische zieken leningen (microkredieten) ontvangen voor inkomen-genererende activiteiten, zodat ze beter kunnen zorgen voor hun familie.  In al onze activiteiten delen we graag het Goede Nieuws van de Bijbel. Daarin vinden we troost en hoop in de vaak zo moeilijke omstandigheden. 

 

DAYCARE CENTERS

Beide centrums zijn 5 dagen per week open voor dagopvang van 8-15 uur. Doel is het ondersteunen van de families, die weeskinderen hebben opgenomen, vaak oude omaatjes. De kinderen leren Bijbelteksten en liedjes, tellen in het Engels en andere Engelse woorden en zinnen en kunnen spelen in de speeltuin.  ’s Morgens krijgen ze pap en tussen de middag een goede maaltijd.

 

KLINIEK

Elke week wordt er kliniek gehouden door een verpleegkundige en 1x per maand door een dokter. Op de kliniek verstrekken we pijnmedicatie, antibiotica, multivitaminen, ORS, malariamedicatie, zalven voor de vele huidproblemen en medicatie om symptomen van AIDS en de bijwerkingen van de medicijnen te verlichten. We houden het gewicht bij van de kinderen van 5 jaar en jonger en van oudere kinderen die HIV-positief zijn. Zo nodig springen bij met extra voedselsupplementen. Als het nodig is geven we transportgeld voor een bezoek aan het ziekenhuis. Bijna elke week melden zich nieuwe patiënten aan. 

 

HUISBEZOEKEN

We proberen bij zoveel mogelijk mensen langs te gaan om inzicht te krijgen in hun thuissituatie. Hoe ziet het huis eruit, is het in goede doen of niet? Met hoeveel leven ze in het huis? Zijn er matten om op te slapen, muskietennetten, kleding en keukenbenodigdheden? Hoeveel land hebben ze en hoeveel oogst komt er van het land? Krijgen ze steun van familie of de kerk? Zijn de kinderen gezond en gaan ze naar school? Met het antwoord op deze vragen kunnen we beter beoordelen of en wat voor hulp mensen nodig hebben.

Mensen waarderen het enorm als je hen in hun huis komt bezoeken en het is ook een kans om een stukje uit de Bijbel te delen en voor hen te bidden.

 

JEUGDZORG

Ons jeugdprogramma is bedoeld voor kinderen/jongeren van 6 t/m 20 jaar, de meesten van kinds af aan HIV-positief. Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Sowieso zijn er vaak gezondheidsproblemen, maar ook is er nog steeds veel stigma. Ze worden vaak uitgesloten en hebben vaak een achterstand.  
Er is nog steeds veel onduidelijkheid over AIDs, hoe je het kunt oplopen, of het te genezen valt. Een aantal kinderen hebben nooit uitleg gekregen van hun ouders en weten niet waarom ze iedere dag 2 grote pillen moeten slikken.

Elke maand organiseert een team van 4 vrijwilligers een jeugdbijeenkomst. Ze doen eerst een Bijbelstudie. Daarna bespreken ze een onderwerp als ‘Wat is AIDS?’, ‘Sexualiteit’, ‘Hoe ga je om met groepsdruk en stigma?’. Daarna is het tijd voor spelletjes en een gezonde maaltijd.

Onze jeugleiders staan ook altijd klaar voor de jeugd gewoon voor een praatje, een bemoediging of raad bij problemen op school of in het gezin. Regelmatig worden er ook huisbezoeken gedaan.