Solar-project 'Stroomopwekking'

Thema's: Gezondheid & Welzijn  |  Educatie & Werkgelegenheid

De gemeenten van de Evangelical Brethren Church (EBC) in Malawi hebben een dringende behoefte aan elektriciteit. De overheid in Malawi ziet er geen brood in om elektriciteit aan te leggen op het vaak onbegaanbare platteland met slechts een aantal (en relatief arme) gebruikers. Gevolg is dat 85% van de dorpen verstoken is van stroom. 

 

Het sociale leven ligt na 17:30 uur letterlijk stil door gebrek aan energie. Het is dan altijd donker en de mensen blijven binnen in hun eigen huis. Heel paradoxaal heeft Malawi wel bijzonder veel zonne-uren, maar de mogelijkheden van zonne-energie zijn nog erg onderbelicht omdat er geen kennis is en de aanschaf duur is voor de arme bevolking.

 

OVER HET PROJECT

In januari 2016 startten we project 'Stroom→Opwekking'. Wat houdt het project in? Onze stichting stemt met de EBC af om in de meest afgelegen gemeenten een centrale plek te openen waar de hele bevolking mee kan profiteren van elektriciteit op basis van zonne-energie. Per gemeente wordt een centraal oplaadpunt gerealiseerd. 

 

Doel: Stroom als facilitator van gemeenteopbouw en het algeheel welzijn


De basis van het project is om afgelegen kerkelijke centra van elektriciteit te voorzien en daarmee de bewoners letterlijk en figuurlijk lichtpunten te geven in de avond.  

Door ervoor te zorgen dat er ’s avonds ook stroom is, kunnen in het vervolg ook kerkelijke activiteiten zoals Bijbelstudies en schoolactiviteiten zoals bijlessen/huiswerk ’s avonds worden georganiseerd.

 

Stroom is tevens een facilitator op vele andere fronten. We werken aan de bereikbaarheid en een betere communicatie en samenwerking tussen de verschillende gemeenten. (Mobiele) telefonie, werken op een computer en e-mail sturen gaan ineens tot de mogelijkheden behoren. Ook is het doel om inkomsten te verkrijgen bij dorpsgenoten door zaklampen en telefoons tegen geringe betaling op te laden. Op gezondheids-vlak zijn voordelen o.a. dat vervelende malariamuggen kunnen worden geweerd door aansluiting van speciale elektrische doosjes met een geurtablet.