Project Malawi

Welkom Projecten Malawi (e.o) Projecten Malawi Solar-project 'Stroomopwekking'

Solar-project 'Stroomopwekking'

Leestijd: 2 min

In ons solar-project 'Stroom-opwekking' realiseren we zonnepanelen bij kerkgebouwen. Als het rond 17:30 donker wordt kan in de kerk een lamp aan voor avondactiviteiten. De opgewekte stroom wordt ook gebruikt voor kleinschalige dienstverlening zoals een kapperszaak.

De gemeenten van de Evangelical Brethren Church (EBC) in Malawi hebben een dringende behoefte aan elektriciteit. De overheid ziet er geen brood in om elektriciteit aan te leggen op het vaak onbegaanbare platteland met slechts een aantal (en relatief arme) gebruikers. Gevolg is dat 85% van de dorpen verstoken is van stroom.

Het sociale leven ligt na 17.30 letterlijk stil door gebrek aan energie. Het is dan altijd donker en de mensen blijven binnen in hun eigen huis. Heel paradoxaal heeft Malawi wel bijzonder veel zonne-uren, maar de mogelijkheden van zonne-energie zijn nog erg onderbelicht omdat er geen kennis is en de aanschaf duur is voor de arme bevolking.

Doel: Stroom als facilitator van gemeenteopbouw en het algeheel welzijn

Al enige jaren investeren we in Malawi in zonne-energie. We hebben goede ervaringen met toepassingen in kerken met een bijgebouwtje. De zonnepanelen liggen tamelijk veilig op het dak (de panelen zijn zo aantrekkelijk dat ze vrij diefstalgevoelig zijn).

De accu zorgt dat er ook stroom is in de avonduren. Nu zijn er ook avondactiviteiten mogelijk zoals huiswerkavonden voor kinderen of cursussen lezen en schrijven voor volwassenen. Ook het keyboard in de kerk functioneert op stroom en is een geweldige aanwinst tijdens de kerkdienst voor de toch al muzikaal-gevoelige Afrikaan. Stroom wordt

Onze insteek is dat de zonne-energie bij de kerk altijd gecombineerd wordt met een dienstverleningconcept naar elke dorpsgenoot. Dit kan bijvoorbeeld een kapperszaakje zijn met elektrische tondeuses en een verlichte kerkzaal

Kosten

Een standaard-set van 6 zonnepanelen met converter, accu, lichtaanleg en kappersinstrumenten kost ca. € 3.500. De constructie moet zoveel mogelijk door de lokale kerk gefinancierd (afbetaald) worden. Een extra motivatie om nieuwe economische activiteiten op te zetten.

Nog 16 locaties staan op de verlang/wachtlijst.

Terug naar overzicht